Balkon Fanatik

A városi kertészek blogja

Régiből újat az erkélyre - Dávid asztalkája, avagy a csiszolás és festés alapjai

Az erkélyünk akkor lesz igazán izgalmas és hangulatos, ha nemcsak növényeket teszünk ki rá, hanem néhány bútort is. Kezdhetjük akár régi darabok felújításával is, nem kell komoly költségekbe verni magunkat, hogy látványos legyen a változás! És ha már belekezdünk, az egyéb fa kiegészítőket is érdemes tatarozni, mi például egy erkélykorlátot is kezelésbe vettünk - ez nem is volt annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik. 

Írtunk már arról, hogy az erkély kialakításakor megéri egy kis asztalkát és egy-két széket is beszerezni, de az újonnan akár 10 ezer forint alatt is beszerezhető bútordarabok helyett a pincéből-padlásról-lomtalanításból is előszedhetünk egy régi asztalt, polcot, vagy széket, nem telik sok időbe kipofozni, nem is igényel különösebb szaktudást, és hatalmas sikerélmény, ha a saját munkánk is benne van a felújításában. 

Dávid barátunk erkélyén már eddig is volt egy régi asztalka, de meglehetősen rossz bőrben. Az esőtől-napsütéstől a festék több helyen lepattogzott róla, elkezdett felpúposodni a fa is, és nyomot hagytak rajta a poharak is. 

57415250_191149358434974_5025718602314022912_n.jpg

Nem vagyunk asztalosok, sem profi barkácsolók, de nem kell különösebb szakértelem ahhoz, hogy egy ilyen állapotban lévő asztalt rendbe hozzunk: "csak" le kell csiszolni és újrafesteni! Persze aki még sose csinált ilyet, annak nem árt, ha elmagyarázunk néhány alap tudnivalót. 

A csiszolás azért fontos, mert ezzel a lepattogzott, meglazult festékréteget leszedjük a delikvensről, hogy az utána rákent festékréteg tartósabb legyen. A csiszolással kiegyengetjük az esőáztatta fa egyenetlenségeit is amellett, hogy a régi festékréteg feldörzsölésével jobban megtapad majd rajta az új festék is. Olyasmi ez, mint amikor a kozmetikus leradírozza a bőrt, hogy utána jobban be tudja szívni a hatóanyagokat. 

A csiszolás alapvető eszköze a smirgli- vagy dörzspapír. Barkácsboltokban lehet beszerezni, többféle durvaságú létezik, mint egy körömreszelőnél, egy asztal lecsiszolásához pedig érdemes egy nagyjából közepesen durvát választani, ezzel biztosan nem lövünk mellé. Az erkélykorlátra Ellának 80-as erősségűt ajánlott a bolti előadó.

A dörzspapírral akár kézzel is ledörzsölhetjük a felesleges festéket a bútorról, nekünk most egy fokkal könnyebb dolgunk volt, miután kölcsönkaptunk egy kézi csiszológépet. 

57410701_283588352581121_4480755344863133696_n.jpg

Ezzel mintegy félórába és rengeteg porba telt az asztalka lecsiszolása, úgyhogy a műveletet SEMMIKÉPP SE BELTÉREN VÉGEZZÜK! Érdemes már ekkor beborítani a padlót valamivel, mondjuk újságpapírral, mert a por pillanatok alatt lerakódik mindenhova. (Az újságpapírt érdemes celluxszal rögzíteni a padlón, mert amúgy csúszkálni fog jobbra-balra.) 

57775024_805712376451335_3713078529668153344_n.jpg

Bár csiszolás után még ramatyabbul néznek ki a bútorok, mint előtte, ez csak átmeneti, ekkor ugyanis jöhet is rá a festék! 

Mi fémre-fára alkalmas, időjárásálló selyemfényű zománcfestéket használtunk most, Dávid kérésére szimpla fehéret. A festéknél csak arra ügyeljünk, hogy kültérre is alkalmas legyen, itt ugyanis tényleg ki van téve az időjárásnak minden, és a jó festék/lakk sokáig meg tudja óvni nekünk az anyagot. 

Az asztalkát kétszer kentük le, és egészen látványos lett a változás:

57311575_636928313401780_8108396774466519040_n.jpg

img_20190419_134332.jpg

Az egész művelet összesen nem volt több pár óránál, a száradás viszont sok időbe telik, így érdemes olyan alkalmat választani, amikor biztosan jó időre számíthatunk. A legjobb, ha 20 fok felett van a hőmérséklet a felfestés után legalább 3-4 óráig. 

Fontos: Az ecsetek tisztításához és a festék összesűrűsödésénél bevethető HIGÍTÓT NE MŰANYAGBA TEGYÜK, mert feloldja és kilyukad, használjunk inkább egy üres befőttes üveget! Tapasztalatból mondjuk! :D 

A korlát

 

Ella elhatározta, hogy idén rendbeteszi a lepattogzott, romos mustársárga korlátját is, de neki például nem volt csiszológépe.

Rögtön szembesült azzal, hogy sima csiszolópapírral mennyire melós is dörzsölni a felületet. Illetve hogy a por rögtön alászáll az alsó szomszéd petúniáira, aminek nyilvánvalóan nem fog örülni. SOS megoldásként nagyméretű műanyagzsákokkal pányvázta ki a korlát alját, összegyűjtve mind a port, mind a zománcfestéket, ami a gravitációnak engedelmeskedve szintén csöpögni kezdett lefelé. 

img_20190426_091230.jpg

Előtte

k.jpg

Közben

img_20190427_152607.jpg

Utána

img_20190427_152556.jpg

Mindezek után jött a következő kellemetlenség: a nagy gonddal lefestett, meleg, sárga felületre egyenesen belerepültek az apró fekete bogarak. Aggodalomra viszont ilyenkor sincs ok, száradás után le lehetett dörzsölni őket komolyabb karcolás nélkül. Olajos rongyot is be lehet vetni, vagy szivacsot. 

A tanulság csak annyi, hogy ha erkélykorlátot festünk, egy kemény, tartással rendelkező anyaggal gondoskodjunk az alsó szomszéd, az utca népe, udvar, stb. tisztán tartásáról!

Ella korlátja és környéke azóta benépesült, így fest most: 

kicsi_1.jpg

És íme még néhány inspiráció erkélyfelújításhoz: 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

After the redesign @itsybitsyteeniweeni 's balcony became a really colourful spot! #balcony_insta #balcony #balconyporn #balconylover #colours #furniture

Balcony Lover (@balcony_insta) által megosztott bejegyzés,

 

TOVÁBBI KERTÉSZKEDŐS TÉMÁKÉRT KÖVESS MINKET FACEBOOKONCSODASZÉP ERKÉLYEKÉRT PEDIG INSTAGRAMON! HA PEDIG SZERETNÉD, HOGY SEGÍTSÜNK AZ ERKÉLYED KIZÖLDÍTÉSÉBEN, ÍRJ NEKÜNK

A bejegyzés trackback címe:

https://balkonfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr3414881966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2019.06.15. 15:16:48

a lakkbenzint vagy a szintetikus higitot siman rakom PET palackba hogy utana jobban ki tudjam dobni ami megy utana a rakospalotai szemetegetobe

a befottesuveg azert jo mert van tartasa, nem borul fel egy kis szellotol

rnz 2019.06.15. 16:29:01

Amikor már ennyire lepereg a festék, előbb érdemes megpróbálni hőlégfúvóval adni neki egyet, a legtöbb esetben lepereg a festék túlnyomó része szinte magától.
Ez a fajta rezgőcsiszoló alkalmatlan komolyabb feladatokra, egy szalagcsiszoló ezerszer hatékonyabb és gyorsabb, ilyet csak a nehezen hozzáférhető, vagy nem sík felületekhez érdemes használni. Nem utolsó sorban a szomszédok miatt sem mindegy, hogy töredékére csökken időben az amúgy nem túl halk művelet.
DIY ide, DIY oda, normális eszközök, szerszámok nélkül nem szabad belevágni.

BigFootCool 2019.06.15. 17:24:50

"nem kell különösebb szakértelem ahhoz, hogy egy ilyen állapotban lévő asztalt rendbe hozzunk: "csak" le kell csiszolni"

Fát csak szálirányba csiszolj, mert ha keresztbe csiszolsz nehéz kijavítani. Tényleg nem szakértelem.

Kik vagyunk?

Újságírók, városi kertészek, növénymániások, erkélyimádók, önkéntes erkélyzöldítők, fanatikus felfedezők. Jelszavunk: ebben az évben sikerül! Legyen szó a balkonparadicsomtól, az ablakpárkányon termesztett rukkolatermésről, a lelki békéről vagy a félmaratonról.

Friss topikok

süti beállítások módosítása