Balkon Fanatik

A városi kertészek blogja

Ha már beütött a járvány: 6 dolog, amit végre megtehetsz az otthoni növényeidért

A koronavírus miatt világszerte tragikus a helyzet, ez tény. Hogy csökkentsük a lehetséges vírusátadások számát, a legtöbben lemondjuk a programjainkat, találkozóinkat, vagy egyenesen otthoni munkavégzésbe vonulunk vissza. Sokkal több időt töltünk a négy fal között, aminek van egy jó hozadéka: közvetlen környezetünkért is többet tehetünk. Lássuk, mi vonatkozik ezek közül a szobanövényeinkre vagy erkélyünkre!

 

Takarítsd le az erkélyt!

 

Még ha az ősszel a legnagyobb rendet is hagytad a becipelt növények után, a sorsára hagyott terasz óhatatlanul megszenvedi a telet. Befújt szemét vagy zöldhulladék, sár, por, pókhálók: sok minden köszönti a tavasz első napsugarait. Söprés, felmosás, netán egy kis festegetés is ráférhet a hideg, nedves időt megszenvedő balkonbútorokra. Ha régi fabútorból újat varázsolnál, olvasd el, hogyan újítottuk fel Dávid asztalkáját.   

 

Wellnesst a szobanövényeknek!

 

Pár héten belül talán már tartósan 5-10 fok felett lesz a hőmérséklet, és elég jó idő lesz ahhoz, hogy a lakásban tartott szobanövényeket kividd nyaraltatni a teraszra. A száraz, túlfűtött levegőt és a téli sötétséget nehezen vészelik át, ezért ha eddig nem tetted, mosd le a leveleikre rakódott port, így több fényt lesznek képesek felvenni. A szobafikusz és a lantlevelű fikusz különösen igényli az ilyesmit, akár zuhany alá is beállíthatod őket. 

cover.jpg

 

Metszd vissza őket!

 

A megszáradt, elsorvadt részeket folyamatosan el kell távolítani egész évben a szobanövényekről, ha eddig nem tetted meg, most láss neki mindenképp! Ha hibiszkuszokat tartasz, és még nem nyírtad le róluk a teljes zöld levélzetet és hajtásokat, akkor még időben vagy – így sokkal nagyobb eséllyel fognak virágozni. Ha akad olyan növény, aminek a burjánzását, növekedését meg szeretnéd gátolni, ez a legjobb alkalom, hogy visszametszd őket (a legjobb az elágazásig vagy egy rügyig, friss hajtásig). A levágott, egészséges részek pedig kiválóak a gyökereztetésre és az anyanövény szaporítására is.

 

Ültesd át!

 

A tavasz a legjobb pillanat a szobanövények átültetésére. Ha nagyot nőtt a lombkorona, a gyökérzet nehezen fér el a cserépben, vagy már az alsó lyukakon is kitüremkedik, ennek mindenképp eljött az ideje! Ha nincs otthon nagyobb cserép, vagy elegendő virágföld, sajnos ki kell merészkedni a legközelebbi kertészetig, áruházig vagy utcai virágosbódéig, de ha nem vagy házi karanténban, ez még talán bevállalható, és a bevásárlás alkalmával is megejthető. 

 

Vess magot!

 

Javában tart már a csíráztató szezon, ha most állsz neki magot vetni, még időben vagy. Paradicsom-, paprika-, bazsalikom- vagy sarkantyúkamagokat akár a tavalyról megmaradt, kilyuggatott aljú kefíres-joghurtos-tejfölös dobozba, műanyag keltetőtálcákba is el lehet vetni. Ha maradt otthon virágfölded, megteszi, persze a legjobb a speciális palántaföld. Nekem tavalyról maradtak magok, mert ha mindent elvetettem volna, kipakolhattam volna a lakásból a bútorokat, annyi helyet elfoglaltak volna a palánták, szóval ha van előző évi maradék, az szuper, nem feltétlenül kell újakat beszerezni a szupermarketben. A madársaláta, rukkola, metélőhagyma, snidling magjai mehetnek egyből a virágládába, őket nem szükséges kicsírázás után átültetni. A magvetés, palántázás menetéről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

 

cover_1.jpg

 

Trükközz!

 

Rengeteg praktika kering a neten, amit nekünk sincs időnk kipróbálni rendesen a teljes állásaink mellett, pedig egészen elképesztő eredményt hozhatnak. Hogyan lehet például a konyhai maradékokat, salátát, hagymát, zellerszárat vagy a fűszernövények hajtásait meggyökereztetni, a különböző gyümölcsök magjait csíráztatásra bírni? Itt láthattok egy videót erről, és hamarosan igyekszünk saját tapasztalatainkról is beszámolni az újranövesztésről! 

 

 

KERTÉSZKEDŐS TÉMÁKÉRT KÖVESS MINKET FACEBOOKONCSODASZÉP ERKÉLYEKÉRT PEDIG INSTAGRAMON! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkonfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr4115518636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rómaikömény 2020.03.14. 20:38:59

Végre egy jo cikk a mai napra

Kik vagyunk?

Újságírók, városi kertészek, növénymániások, erkélyimádók, önkéntes erkélyzöldítők, fanatikus felfedezők. Jelszavunk: ebben az évben sikerül! Legyen szó a balkonparadicsomtól, az ablakpárkányon termesztett rukkolatermésről, a lelki békéről vagy a félmaratonról.

Friss topikok

süti beállítások módosítása