Balkon Fanatik

A városi kertészek blogja

Erkélyzöldítő projekt az egykori Rákosi-villa kertjében – Mimi erkélye

Vadregényes és izgalmas múltú helyre kalauzolt minket következő erkélyzöldítő projektünk: a Svábhegyen álló egykori Rákosi-villa kertjébe.

 10.jpg

A legendák szerint régen itt lakott Muráti Lili színésznő is, de az biztos, hogy Rákosi Mátyás 1949-ben költözött fel ide zuglói villájából. A földszinten mozit, feleségének kerámiaműhelyt, a pincében óvóhelyet alakítottak ki, a tágas, ezüstfenyőkkel teleültetett kertben pedig egy medencét is építettek, amely még most is szemügyre vehető - igaz, üresen, romosan tátong.

A pártfőtitkár 1956 nyarán távozott hazánkból (és a villából is), miután eltávolították az MDP KV első titkári posztjáról, és Gerő Ernő lett az első titkár. Ezután nem tért vissza Magyarországra többé, a Szovjetunióban élte le hátralévő életét.
4.jpg

A villában jelenleg több lakás is található, az 50-es évek vége óta társasházként funkcionál. A telken pedig további épületeket is felhúztak, Mimi garzonja például az egyik egyemeletes lakóépületben található. Hatalmas, kertre néző terasz tartozik hozzá, amelyet a ház alatt található garázs tetején alakítottak ki. Állítólag ez már Rákosi idején is létezett, elképzelhető, hogy innen gurult ki reggelente a vezér kocsija.

A párt első emberének egykori lakhelye is jól látszik a teraszról, ami akkora, hogy akár egy kisebb grillpartit is el tudnánk itt képzelni. De bármilyen szupernek is tűnik, Miminek meggyűlt vele a baja az utóbbi években. Mivel nem fedett, nagyon ki van téve az időjárási viszonyoknak: előfordult, hogy a cserepes növény egy szeles éjjelt követően felborulva végezte a padlón, vagy a mécsestartót az udvarról kellett felszedni. Így kifejezett kérése volt, hogy strapabíró növényeket szerezzünk be neki, és egy kis fűszersaroknak kifejezetten örülne.
5.jpg

Előtte

Rögtön eszünkbe jutott a jól bevált, mindennek ellenálló muskátli, de ezt az ötletet el kellett vetni, mert Mimi nem kedveli. Így aztán első körben zalai kertünkből mediterrán, szívós fűszernövény-palántákat, oregánót, rozmaringot hoztunk, illetve borsikafüvet, mentát, citromfüvet, egy tő narancssárga körömvirágot, valamint a szokásost: Ella saját, magról nevelt paradicsomaiból és bazsalikomjaiból pár tövet. Az erkélyt délelőtt éri a nap, délután csak a Rákosi-villa felé eső sarkot pár óráig, úgyhogy ezt is figyelembe kellett venni a tervezésnél. 

6.jpg

 Az előkészületek, háttérben a palántákkal

7.jpg

Ültetés

Mimi szerette volna befuttatni valamivel a korlátot, így arra az oldalra, ahol a szomszéd garázsának szürke teteje határolja a teraszt, beszereztünk neki egy jól fejlett borostyánt "takarónak". A borostyán nevelésében eddig nem nagyon volt tapasztalatunk, de azt tudjuk, hogy sok mindenkinek beletört már a bicskája, hiszen ez a ránézésre bárhol megszaporodó növény a szabadföldet kedveli. Ha mégis megpróbálkoznánk vele, jó nagy cserépbe kell ültetni, alaposan locsolni, kéthetente tápoldatozni, és bízni abban, hogy erőre kap.
13.jpg

A szélfútta fekvés miatt színes, olcsón beszerezhető szélforgócskákat és felakasztható mécsestartókat javasoltunk dekorációnak. Leporoltuk a sarokba állított napozóágyat, ami sokat dobott hangulaton. Balkonládába vetettünk rukkolamagot is, szépen elkezdtek kikelni a melegben.

22.jpg

Még sok mindennel lehetne bővíteni a növényzetet, hely van bőven, de egyelőre kipróbáljuk, hogy viselkednek a kivételesen zord teraszon. Illetve arra is gondolni kell, hogy valahol teleltetni is kell a növényeket. 

1.jpg

21.jpg 

3.jpg

Mimi azóta beindult, és beszerzett magának margarétát, napvirágot is.
14.jpg

UPDATE: Bár a díszborostyán világos levelű fajtája a nagykönyv szerint szereti a napfényt, a napsütötte oldalon hullajtani kezdte a leveleit, ezért Mimi áttolta a másik, árnyékos oldalra, ott jobban érzi magát.

12.jpg

23.jpg 

KERTÉSZKEDŐS TÉMÁKÉRT KÖVESS MINKET FACEBOOKONCSODASZÉP ERKÉLYEKÉRT PEDIG INSTAGRAMON! HA PEDIG SZERETNÉD, HOGY SEGÍTSÜNK AZ ERKÉLYED KIZÖLDÍTÉSÉBEN, ÍRJ NEKÜNK

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkonfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr8614894530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kik vagyunk?

Újságírók, városi kertészek, növénymániások, erkélyimádók, önkéntes erkélyzöldítők, fanatikus felfedezők. Jelszavunk: ebben az évben sikerül! Legyen szó a balkonparadicsomtól, az ablakpárkányon termesztett rukkolatermésről, a lelki békéről vagy a félmaratonról.

Friss topikok

süti beállítások módosítása