Balkon Fanatik

A városi kertészek blogja

Nemcsak a kertet, az erkélyt is sújtja – helló, kártevők!

Sok szó esik a túl csapadékos idő hátrányairól, a gombás eprekről, a kártevők szaporodásáról. Az én erkélyem és ablakpárkányom jó példa rá, hogy nemcsak a szántókat és a kerteket sújtja a zombiapokalipszis: következzen kálváriám a végeláthatatlanak tűnő küzdelmekről lisztharmattal, tetvekkel és egyéb szörnyetegekkel.

Nincs is annál rosszabb, mint mikor a féltő gonddal nevelt növénycsemeték megbetegszenek. Hiába vagyunk a város közepén, itt is a körforgás részei a kártevők, és ha eljön az idő, lecsapnak. Az idő persze bármikor eljöhet, de a folyamatos, májusi esőzések, a páradús levegő különösen kedvezett nekik, és a Guadalupei Szűzanya óvjon meg minket a következő hetektől, melyekre szintén esőzéseket jósolnak az előrejelzésnek.

Hozzátartozik a történethez, hogy bár a belvárosban lakunk, az erkélyem egy belső kertre nyílik, nem egy lebetonozott utcára, szóval egy fokkal természetesebb élővilág jut el a növényeimhez, pozitívumaival és negatívumaival egyaránt.

img_20190531_190354.jpg

Az elmúlt egy hónapban tetvek árasztották el a borostyánom, lisztharmatgomba kezdte el emészteni a minirózsáimat és a nefelejcsemet, gyapjastetvek szállták meg a muskátlit és majomkernyérfát, és kezdetét vette a Trónok harca nagy csatájára emlékeztető, végeláthatatlan küzdelem, amiben ha megölnek egy rohadékot, csak több lesz belőle.

A gyapjastetvekkel legalábbis ez a helyzet. Nincs feltétlenül összefüggés a sok esőzés és a felbukkanásuk között, de kifejezetten a meleg, páradús helyeket kedvelik. Télen a lépcsőházban együtt tartottam a muskátlit és a majomkenyérfát, de akkor még nem látszott jele a megszállásnak: a nagykönyv szerint hibernált állapotban áttelelnek, alig venni észre őket. Mire elszaporodnak, és apró kis lábaik, undorító fehér, pókhálószerű anyaggal körbevett kolóniáik kivehetőek lesznek, gyakran késő.

img_20190528_120813.jpg

img_20190528_120821.jpg

img_20190602_121908.jpg

img_20190602_121850.jpg

Én is csak akkor lettem figyelmes a kis jószágokra, amikor a muskátlik már az ablakpárkányokban „nyaraltak”. A majomkenyérfa maradt a lépcsőházban átmenetileg, helyhiány miatt, utóbbin két hete jelentek meg a rohadékok.

A természetes módszerek…

… nekem sose jöttek be. A sima vizes, szappanos, csalánteás leöblítés régen a levéltetvek ellen sem működtek, még a hibiszkuszaimnál sem – mindig a tetűirtó spré hozta el a végső győzelmet.

A gyapjastetvek ellen ecetes vizes ledörzsöléssel kezdtem a hadviselést. A fertőzött részeket visszametszettem, majd át is ültettem a muskátlikat, és egy időre el is tűntek az élősködők. Egy hetet kellett várni körülbelül, hogy visszatérjenek. Naivan lefújtam őket sima tetűirtóval, rá egy hétre újabb vizes átmosdatás következett, kisebb győzelemérzettel. A tűzszünet ismét átmenetinek bizonyult, így kénytelen voltam bevetni a kertészek által javasolt, széles körben elterjedt, türkizkék színű Mospilant.  

Eltelt 4 nap, és ez fogadott:

img_20190602_121647.jpg

img_20190602_121701.jpg

img_20190602_121759.jpg

A kertész azt mondja, talán egyszerűbb volna kidobni a futómuskátlit, mint kínlódni az irtással, hiszen nagyjából annyiba kerül pár tő új növény, mint maga az irtószer (kb. 1100 Ft). Viszont a növények a kis fehér nyavalyások ellenére hozzák a virágot (igaz, nem olyan dúsan, és a levelei helyenként megsárgulnak, fonnyadnak), ezért szívszakasztó volna elköszönni a 3 éve sikeresen átteleltetett növnényektől, és hagyni győzni az ellenséget. Nem adom fel, következő próbálkozásom az izopropil-alkohol lesz, amit elektronikai üzletekből lehet állítólag beszerezni.

"Csak" lisztharmat

A másik fronton, az erkélyen kevésbé drámai a helyzet. A levéltetvek által megszállt borostyánt elkülönítettem, és egyelőre úgy tűnik, az egyszeri lefújás sikeres volt. A lisztharmat sajnos ennél makacsabbnak tűnik. Különösen kedveli a rózsákat, és az erkélyem ablakpárkányán lévő, tavasszal visszametszett, szépen fejlődő minipéldányokat nézte ki magának. Szürkés, fehéres lisztbevonattal vonja be, és bár nem hatol be a növény belső szövetébe, hanem a felszínén megtelepedve szívogatja nedveit, előrehaladott állapotban elszáradnak az áldozat levelei, hajtásai.

img_20190528_121047_1.jpg

img_20190528_121054_1.jpg

Szódabikarbónát, ecetet, sós vizet szoktak javasolni az eltüntetésükre, de a gyapjastetvek elleni sikertelen biokertészeti trükkök elvették a kedvemet a kísérletezgetéstől, így rögtön bevetettem a vegyi hadviselést. A kertészboltban Amistart nyomtak a kezembe, mondván, nincs párja a közép-európai régióban.

Valamennyit segített a permetezés, de elég valószínű, hogy meg kell ismételnem az akciót. A bal oldalinál már annyira súlyos volt a fertőzés, hogy vissza kellett metszeni az elhalt hajtásokat. A jobb oldali magához tért, és kivirágzott, de még látszik a gombák nyoma. 

img_20190602_105612.jpg

img_20190602_105620.jpg

Nagyon későn kapcsoltam a nefelejcsem esetében. Azt hittem, a következő virágzás előtt pihenteti a zárt bimbókat, de a jelek szerint sajnos szintén a lisztharmat vendégeskedik nála. Érdekes módon a mézvirágok változatlanul burjánzanak mellette, pedig nagyon, de nagyon sürgősen el kell különíteni a fertőzött növényt a többitől, úgyhogy ki kell emelnem a cserépből.

img_20190602_105640.jpg

img_20190531_190401.jpg

Megelőzés

Hogy ezeket a katasztrófákat elkerüljük, érdemes betartani pár óvintézkedést. Vizsgáljuk, nézegessük a növényeket akár nagyítóval, hogy időben le tudjunk csapni a kártevőkre. A fertőzött részeket semmiképp se tegyük a komposztálóba, a legtutibb módszer, ha elégetjük. Tartsuk karanténban két hétig a friss szerzeményeket, és ne rakjuk túl sűrűn egymás mellé a cserepeket, a túlzsúfoltsággal könnyen terjednek az élősködők. Tudom, ezt nehéz megállni, mert hát milyen szépen néz ki már a sok színes növény egymást mellett. Lehet, én is itt szúrtam el. De az is lehet, még több ponton is, hiába próbálok „jó anya” lenni. 

img_20190601_102320.jpg

Ez a poszt egyáltalán nem sikersztori, aggódva várom a végkimenetelt. Örömmel adnék tuti tippeket, de nincs a kezemben a bölcsek köve; bár az internet tele van útmutatásokkal, és a kertészek is elláttak tanácsokkal, eléggé tehetetlennek érzem magam a csapásokkal szemben.

Nektek milyen tapasztalataitok, tippjeitek vannak kártevők ellen?  

 

TOVÁBBI KERTÉSZKEDŐS TÉMÁKÉRT KÖVESS MINKET FACEBOOKON, CSODASZÉP ERKÉLYEKÉRT PEDIG INSTAGRAMON! HA PEDIG SZERETNÉD, HOGY SEGÍTSÜNK AZ ERKÉLYED KIZÖLDÍTÉSÉBEN, ÍRJ NEKÜNK

A bejegyzés trackback címe:

https://balkonfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr414874690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kik vagyunk?

Újságírók, városi kertészek, növénymániások, erkélyimádók, önkéntes erkélyzöldítők, fanatikus felfedezők. Jelszavunk: ebben az évben sikerül! Legyen szó a balkonparadicsomtól, az ablakpárkányon termesztett rukkolatermésről, a lelki békéről vagy a félmaratonról.

Friss topikok

süti beállítások módosítása