Balkon Fanatik

A városi kertészek blogja

Kidugták a fejüket a palánták - na de hogyan tovább?

Néhány hete megírtuk, hogyan kell nekifogni a palántázáshoz és a növények előneveléséhez bent, a lakásban, de a munka ezzel nem ért véget. Sok esetben itt akad el a saját magról nevelt paradicsom vagy bazsalikom termesztése. Most elmondjuk, mi a teendő, ha kibújtak a palántakezdemények a földből, és életben akarjuk tartani őket!

A magok elvetése csak az első lépés volt a saját magról nevelt paradicsomok felé, és ha kellően nedvesen és melegben tartottuk a földjüket, egyhamar tapasztalhattuk, hogy a magok kicsíráztak, és megjelentek az első növénykezdemények.

Ha celofánnal tartottuk melegen és párásan a földet, akkor az első zöld hajtások megjelenésekor már le lehet ezt venni (máskülönben befüllednek, megpenészednek a magoncok), a földet viszont továbbra is naponta kell öntözni, és ami a legfontosabb, biztosítsunk minél több fényt a növényeknek, hogy minél jobban megerősödhessenek! 

cover.jpg

img_20190312_215627.jpg

 

Lakásban jellemző, hogy a kis magoncok kapaszkodnak a fény felé - ez normális, hiszen nem olyan egyenletes a fény eloszlása, mint egy üvegházban. Naponta, kétnaponta érdemes forgatni őket, hogy egyenletes legyen a "kapaszkodás", ne deformálódjanak el teljesen.

A következő lépés akkor jön, ha már elkezdtek megerősödni - ezt úgy állapíthatjuk meg a legegyszerűbben, ha azt figyeljük, hogy az első két sziklevélen túl hoztak-e új leveleket. Ha összesen már több mint két levél látszik a hajtásokon, akkor készen állnak az átültetésre!

Tűzdelés

 

A magról kikelt kis palánták átültetését tűzdelésnek szokták hívni, de a szakszó ellenére nem kell hozzá speciális tudás vagy szerszám, a lényege gyakorlatilag a palánták szétválasztása és nagyobb cserépbe átültetése, hogy a gyökerek jobban tudjanak fejlődni, legyen elég helyük növekedni. 

Egy olvasónktól kaptuk ezt a tanulságos képet, amely azt mutatja, hogy a joghurtos poharakba vetett jégsalátamagok mennyivel jobban fejlődtek az ugyanakkor tojástartóba vetetteknél - nyilván több lehetősége volt a gyökereknek fejlődni!

img_20190331_180805.jpg

Az idén én is tojástartóba vetettem a paradicsom- és bazsalikommagokat, nekem szépen kibújtak, de egy-egy rekeszbe több magot is tettem, a hajtások így egy idő után egymás hegyén-hátán sorakoztak a tartóban. A tűzdelés során ezért az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy anélkül tudjam szétválasztani a növénykéket, hogy megsértem a gyökerüket. 

A művelethez egy kanalat használtam, ezzel vettem ki a tojástartóból földdel együtt a több kis hajtást egyszerre, majd a kiemelt hajtásokat újságpapíron próbáltam óvatosan szétrázni. Szerencsém volt, a legtöbben maguktól szétváltak, a gyökereik nem fonódtak össze, így egyenként ültethettem őket el ismét. 

Új lakhelyül korábbi virágok műanyagtartóit szemeltem ki a palánták számára, ezeket töltöttem meg földdel, majd az ujjamat belenyomva csináltam helyet a kis palántáknak, hogy aztán köréjük is földet szórjak. 


img_20190330_140624.jpg

 img_20190330_142104.jpg

Fontos megjegyezni, hogy akkor sem kell pánikba esni, ha nem minden magból lesz életképes palántánk: bár nálam a tojástartóba vetett magokból rendre keltek ki a hajtások, jó részük nem maradt meg, és a tűzdelés után is elpusztult még néhány növényke.

De végeredményben így is kilenc paradicsom- és öt bazsalikompalántát sikerült életben tartanom a procedúra végére. 

img_20190330_160648.jpg

 

A palánták pedig az átültetés után is szépen cseperednek, bár egyelőre még többnyire a lakásban, az ablakpárkányon várják a jó időt, egyre csak új leveleket hozva.

 

img_20190414_165824.jpg

img_20190414_165809.jpg

 

Az alábbi képek pedig Csók Ella szerzőtársam palántázása közben készültek. Ő a lépcsőházban csíráztatott bazsalikom- és paradicsommagokat, és oda is helyezte el az átültetett töveket, itt kapják a legtöbb fényt és meleget. A procedúrára az erkélyen került sor. 

img_20190413_105100.jpg

img_20190413_104853.jpg

 

Egyelés

 

A palántanevelés mellett írtunk már a simán csak a virágládákba, vagy cserepekbe vethető zöldség- és fűszernövénymagokról is. Bár ezeknél nincs olyan komoly feladat, mint a tűzdelés, egyáltalán nem kell őket átültetni, azért néha nem árt egyelni

Az egyelés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a túl sűrűn kinőtt hajtásokat megritkítjuk, hogy legyen elég helye a meghagyott növényeknek a növekedésre. 

A körülbelül egy hete elvetett rukkola például nálam máris kihajtott, de olyan sűrűn, hogy ennyien biztos nem férnek majd el a ládában, és ha már néhány centivel magasabbak lesznek, biztosan ki fogok húzkodni közülük néhányat, hogy az erősebbeknek több helye maradjon. 

img_20190414_165929.jpg

Ugyanerre érdemes figyelni például a retek, répa, vagy fehérrépa esetében is, ugyanis ha ezek túl sűrűn vannak, nem tud szépen kifejlődni a gyökerük.

A paradicsommagokkal egy időben elvetett metélőpetrezselyemmel viszont például nincs ilyen gond: nálam már most szépen bokrosodik, és hamarosan szedni is lehet! 

img_20190414_170047.jpg

 

Fontos: a kis cserepekbe való átültetés még nem a vége a nevelésnek, mert ha itt kellően megerősödtek, utána lehet őket áthelyezni "végső", nagyobb helyükre. A bazsalikom onnantól számít majd ehető fűszernövénynek, a paradicsom ott kezdhet el virágozni és teremni. Ez még beletelhet 1-2 hétbe. 

 

Kövess minket a Facebookon is, hogy értesítést kapj a legfrissebb posztjainkról! Az Instagram-oldalunkon pedig mesés erkélyeket, jó ötleteket osztunk meg rendszeresen!

 

HA NEM TUDOD, A TE ERKÉLYEDRE MI LEHET AZ IDEÁLIS ELKÉPZELÉS, KÉRDEZZ TŐLÜNK! ESZTER ERKÉLYÉT IS ÁTALAKÍTOTTUK AZ ALÁBBI MÓDON. 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkonfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr3914763884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindbender2 2019.04.16. 13:09:32

HA MÁR KIDUGTÁK A FEJÜKET KÉSŐ!!!!

Meneküljetek!!!

Kik vagyunk?

Újságírók, városi kertészek, növénymániások, erkélyimádók, önkéntes erkélyzöldítők, fanatikus felfedezők. Jelszavunk: ebben az évben sikerül! Legyen szó a balkonparadicsomtól, az ablakpárkányon termesztett rukkolatermésről, a lelki békéről vagy a félmaratonról.

Friss topikok

süti beállítások módosítása