Balkon Fanatik

A városi kertészek blogja

Lett egy erkélyed - mihez kezdj vele?

Cigiszünet, száradó ruhák, lomok tárolása – sokan erre használják az erkélyüket, de ezekre bőven van alternatíva. Nem kell rögtön díjnyertes balkonkertészetre gondolni, kezdetnek pár apróság is megteszi, hogy jobb legyen kint a vibe, és jó érzés legyen kilépni. Az utcán járóknak és a lakásban élőknek is feldobod a hangulatát.

Az első saját erkélyem a sokadik átmeneti albérletemben lett 25 évesen, 2012-ben. Pár lépésnyi erkély a negyedik emeleten, az alattam lévő lakás zárófödémjére nyúlva, tető nélkül, minimalista vasrácsokkal a Hajnóczy utcára nézve. A félkör alakú placc épp arra volt elég, hogy egy ember kilépjen, kinyújtsa a kezét, és megforduljon. Akkor még csak egy darab szobanövényem volt, egy gyönyörű hibiszkusz, ami akkor épp magához tért egy nagyobb téli depresszióból.

Ezt az egy darab hibiszkuszt tettem ki az erkélyre, amiért ő nagyon hálás lett, és virágzásnak indult. A Fény utcai piacon vettem még három paradicsompalántát kíváncsiságból, a Városmajori virágárus bódéban virágföldet (jó drágán!), és elültettem őket. Növekedésnek indultak, és nyár végére termett is rajta három piros szem, nekem pedig dagadozott a keblem a büszkeségtől. Ekkor kaptam rá a növényápolásra. Azóta túl vagyok pár lakóhelyen, a mostani erkélyemen idén eddig jutottam, a szobanövények bent várják egyelőre a kitelepítést:

 img_20190404_081645.jpg

 

Ez volt a kezdet, a lomokat el se pakoltam rendesen (ha te sem tudod hova rakni a kinti cuccokat, az sem akadály, hogy 1-2 virágot kipakolj, a virágnak nem számít a kupi!):

329373_4094114307824_1228566617_o.jpg 

Mivel kezdd?

 

Először is takarítsd le, tiszta erkélyen a minimális változtatás is jól fog mutatni. Korlátot, párkányt festeni ráérsz jövőre is, az már emelt szint, addig kiismered a napjárást, hőmérsékletet.

Ha értékelhető a kilátás, a környezet (nem négysávos útra néz a lakás), akkor megéri beszerezni két széket és egy pici asztalt (Ikea, Obi, illetve van olyan, amit kampóval a rácsra tudsz akasztani, nem foglal helyet), de előtte döntsd el, mennyi növényt szeretnél kihelyezni, akarsz-e teregetni, bringát kiállítani, ilyenek.

Ha kipróbálnál néhány növényt, és nincs tapasztalatod, kezdd egynyári kis színesekkel, amiket egyszerű virágbódékban is beszerezhetsz (a kertészetekben, áruházakban olcsóbb – Oázis, Obi, Praktiker). Minimális energiabefektetéssel szép színes kompozíciókat, messziről is mutatós dekorációt érhetsz el. Ilyen a petúnia, a mézvirág, a pistike, begónia, nefelejcs, büdöske, porcsinrózsa (más néven kukacvirág). Néhány képes példa, hogy tudd, miről beszélünk:
img_20190327_175040.jpg

 Petúnia

 img_20190327_175005_burst001_cover.jpg

 A mézvirág nagyon megbokrosodik, és kellemes mézillata van

img_20190327_180016_1.jpg

A növények nevei beszédesek. A büdöske valóban kicsit büdös, de jó a kártevők ellen is, és nem igényel sok gondozást

img_20190404_081437_1.jpg

A pázsitviola hihetetlenül meg tud bokrosodni, nagyon látványosan mutat erkélyeken, akár a rácsok alján, de nem egynyári 

Ha van hova akasztani, így is megoldhatod, én idén egyelőre a légkondira akasztottam az egyik petúniám:

img_20190404_081342.jpg

Vagy a kis borostyán, amit behozni sem kell majd télre, de szépen lefut majd (vagy fel, ha úgy rendezed), és bírja a strapát. A muskátlik szinte minden kis üzletben jelen vannak, látványosan meghálálják a kevésbé hozzáértő törődést is, de számolj azzal, hogy teleltetni kell, és az már kicsit bonyolultabb.


img_20190404_081503.jpg

Mehet a levesbe (is)!

 

És persze ott vannak a szintén könnyen beszerezhető fűszernövények. A mediterrán fajták közül a rozmaring, kakkukfű, majoranna évelő, vagyis áttelelhető, és télre is kint hagyhatod, csak a keményebb, mínusz 4 fok alatti fagyok esetén kell behozni. Nálam idén szépen túlélték a telet. A bazsalikom egynyári.

Paradicsompalántát is ültethetsz, ha elég nap éri az erkélyedet, és kicsit mélyebb, több földet is tartalmazni képes cserépbe ülteted, akkor teremni is fog.

img_20190327_180254_1.jpg

 

Ha magad vetnél magod, ez sem lehetetlen, részletesen bemutattuk ebben a cikkben, mit érdemes, egy másikban pedig, hogy hogyan. De számíts rá, hogy egy-két hónap, míg látványos változás várható, és kifejlett növények vesznek körül.

Dekorálj! 

 

Helyezz ki párnákat, égősort, két darab gyertyát - már egy-két jól eltalált dekortárgy is feldobja a látványt, amihez tényleg nem kell dzsungelt növeszteni az erkélyre. Következzen pár inspiráció az Instagram-oldalunkról, ahol mesés erkélyeket, jó ötleteket osztunk meg rendszeresen.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@zuzu009 's balcony is the best place to relax after a long hot summer day! #balcony_insta #balcony #balconyporn #balconylover #balconylife #balconyinspiration #balconydecor #balconylights #relax #chill

Balcony Lover (@balcony_insta) által megosztott bejegyzés,

 

Kövess minket a Facebookon is, hogy értesítést kapj a legfrissebb posztjainkról!

 Ha nem tudod, a te erkélyedre mi lehet az ideális elképzelés, kérdezz tőlünk! Eszter erkélyét is átalakítottuk az alábbi módon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkonfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr5514738337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2019.04.09. 08:45:00

szerintem arra a pár nm-re egy jó minőségű műfűvet nagyon megéri lerakni.

Medgar 2019.04.09. 08:50:30

Én pont a festéssel kezdeném. Megvan egy hétvége alatt és sokat dob a láátványon.

dohányzó majmok országa (törölt) 2019.04.09. 17:46:02

Az erkélyen dohányzó drogosok ellen nagyon jó eszköz a petárda, kimaradt tűzijáték vagy a WC felmosásából származó víz lecsorgatása.

Kik vagyunk?

Újságírók, városi kertészek, növénymániások, erkélyimádók, önkéntes erkélyzöldítők, fanatikus felfedezők. Jelszavunk: ebben az évben sikerül! Legyen szó a balkonparadicsomtól, az ablakpárkányon termesztett rukkolatermésről, a lelki békéről vagy a félmaratonról.

Friss topikok

süti beállítások módosítása